Općina Zmijavci

List Zmijavci

Dvadeseta obljetnica utemeljenja naše župe Svih Svetih u Zmijavcima, u nedjelju 11. kolovoza prije podne, trebala je biti najsvečanije proslavljena na otvorenom ispred naše župne crkve Svih Svetih. Za Dan župe, ispred crkve, župnik naš fra Vinko Prlič sa časnom sestrom Jasnom i suradnicima, pripravio je veliki i svečani program, kojemu je u središtu bio blagoslov novog zvonika, uresa naše župe. Novi zvonik u bijelom kamenu, koji se vitak vinuo uz župnu crkvu, najljepši je dar, koji je o dvadesetoj obljetnici svoga osamostaljenja, naša zupa mogla dobiti. Ali umjesto da taj događaj proslavimo pod otvorenim vrućim kolovoskim neborn, kakav je dan nakon sv. Lovre, suzaštitnika naše župe obično bivao, jer oko svetoga Lovre sunce je nad Imotskom krajinom takvo da kamen puca, cijeli se program sa svečanim euharistijskim slavljem, morao održati u župnoj crkvi. To nije pokvarilo svečanost, naprotiv, bilo je još svečanije, još je bolje odjekivala pjesma. Vrijeme koje je ovoga ljeta bilo nezapamćeno loše, prijetilo je, dakle da nam pokvari našu veliku feštu. Toga smo se pribojavali već danima unaprijed. Gledajući zabrinuto u nebo, pitali smo se - hoće li nam se ili neće smilovati. Nije nam se smilovalo, ali, kako rekosmo, to nije umanjilo našu radost. Iako se u nedjelju rano ujutro nebo otvorilo nad Imotskorn krajinom, kao da je opći potop, pa smo ostali čak i bez struje, najhrabriji od nas, a nije nas bilo u malom broju, došli smo kod župne crkve. Kiša je i dalje lijevala, premda smo se mi s nadom zagledavali u nebo: hoće li barem do početka blagoslova novoga zvonika malo stati. Narod je i dalje pristizao. Mnoštvo svijeta pod kišobranima, drhteći od studeni usred ljeta, uguralo se u župnu crkvu, koja je, unatoč nevremenu, koje je i dalje bjesnilo, bila prepuna. I umjesto da s. Jasna povorku djece u narodnim nošnjama odvede ispred crkve, povela ih je pod kišobranima u crkvu, gdje se cijeli program i održao. Unatoč svemu, bilo je prekrasno, nezapamćeno lijepo. Nakon što smo otpjevali pozdrav Domovini - Lijepu Našu, koja se iz puna srca razlila našom crkvom, župnik fra Vinko uputio nam je pozdravne riječi, a potom je slijedila recitacija pjesme "Zvonik". Zbor i djece u narodnim nošnjama, koji je uvježbala s. Jasna, otpjevali su pjesmu "Milost Tvoja, već vodi nas...", koju su popratili dražesnim pokretima. Premda kiša nije prestajala, izašli smo iz crkve te pošli na blagoslov zvonika. Krasan novi zvonik blistao je pod gustim kapima kiše, a pod kišobranom ga je, umjesto po suncu, blagoslovio fra Nediljko Šabić, hrvatski dušobrižnik u Njemačkoj, jedan od glavnih darovatelja gradnje zvonika u svojoj rodnoj župi, koju je pomogao izdašnom potporom.

Fra Nediljko je poznat kao dobročinitelj i mnogih imotskih župa. Prije negoli je blagoslovio zvonik, s kojega su se na olujnom vjetru vijorile Papina, hrvatska i zmijavačka zastava, fra Nediljko se nazočnima obratio prigodnim slovom:"Zvonici ne svjedoče graditeijske ni financijske rnoći svojih graditelja, oni svjedoče snagu vjere vjernika koji su ih gradili i koji ih s veseljem gledaju, slušajući njihov sveti glas, koji ih s njih poziva u crkvu, podsjeća na molitvu...Zvonici nas uvijek potiču na razmišljanje o Bogu i vjeri. Oni su kao sklopljene ruke. Oni koji ih gledaju, o njima razmišljaju, slušaju glas njihova zvona, završavaju u molitvi, u pjesmi. U slavljenju Boga. Zvonici nam također govore; vi vjernici, vi ste kamen živi, vi ste kamen ukrasni sveukupne i mjesne Crkve, vi ste prava, živa Crkva, vi ste hram Božji, a Krist je ugaoni kamen tog duhovnog hrama. Svaki zvonik, takoreći dovikuje: vaše mjesto neće biti lijepo po zvoniku, nego po živoj Crkvi, živoj zajednici života, koja se, na glas zvona sa zvonika, okuplja u molitvi i dobrim djelima u zgradi kojoj je zvonik ukras. Zvonik služi i poziva na slavu Božju. Ovdje kraj mene je tvoj Sion, ovdje je dvorana Posljednje večere, gdje se uvijek i iznova lomi kruh u zajedništvu s Bogom, a dijeli s braćom i sestrama. Svaki zvonik pjeva pjesmu: ovdje je kuća Božja, duhovska dvorana Duha Svetoga, ovdje se krijepimo snagom odozgor, ovdje se prosvjetljujemo, ovdje se prosvjetljuje naša vjera, snaži naša nada, odavde se šaljemo u svjedočenje Krista u susjedna mjesta, u cijeli svijet, a posebno u naše obitelji. Ovdje postaje i raste svaki živi svjetionik. Ovdje je kuća molitve. Ovim mislima gledajmo na naš zvonik, jer mu je jedino to smisao"...
Prije negoli je spomen ploča otkrivena, nekoliko je pozdravnih riječi uputio i Ante Todorić (Tonija) otac našega Ivice Todorića, poznatoga poduzetnika, direktora Agrokora: "Moj did je pomogao kod gradnje crkve davne 1895. godine, kad se upalo u dug, tako da je kreditirao njezinu gradnju. Moj otac je kao glavar sela, radio oko ove crkve, sadio ove čemprese... i moj sin Ivica je pomogao sagraditi ovaj zvonik... ".

Svečanom blagoslovu zvonika bili su uz fra Nediljka nazočna i druga dvojica izdašnih darovatelja za njegovu gradnju, Ivica Todorić Ivićev po pravome ocu, i Dane Gudelj Biskić, kojima je župnik fra Vinko uručio posebne zahvalnice s prigodnim darovima, te zahvalio svima koji su tijekom gradnje zvonika utkali u njega svoj rad, pomogli novčano ili na druge načine, da i zmijavačka župna crkva dobije svoj zvonik. Zvonik je ures crkve i ponos sela, po njemu se raspoznaje selo, s njegovih se zvona razliježe glas Božji, s njega će se na zvon Pozdravljenja, selo okupljati na molitvu, u crkvi, u obiteljima, nedjeljom na službi Božjoj. S njega će jecati za pokojnikom, javljati radosne događaje u selu, vjenčanja, krštenja i druge svečanosti... Promrzli vratismo se u crkvu, gdje je Marijan Karoglan krasnoslovio "Ave Mariju", a Schubertovu "Ave Maria", otpjevao je Luka Gudelj. Potom je Zbor otpjevao staru hrvatsku pjesmu "Vezak vezla Hrvatica miada", koju su djeca popratila pokretima.

Nakon blagoslova sa svečanim programom u crkvi je nastavljena svečana služba Božja, koju je u suslavlju s našim župnikom te više svećenika iz susjednih župa, predvodio i propovijedao fra Nediljko Šabić. Nakon ulazne pjesme "Sav raj Te slavi, Kraljice", Božji puk predvođen župnim zborom otpjevao je "Slavu", a prvo liturgijsko čitanje pročitala je Marija Ivkošić, psalam "Ako danas glas mu čujete", pjevao je Mijo Šuto, drugo čitanje Ante Karoglan, iza svečanog "Aleluja" i navještaja svetog Evanđelja, te Molitve vjernika "Bože, daj mir i jedinstvo", pod Prikazanjem se pjevalo "0, Spase roda...", pa "Svet\ Jaganjče", po svetoj Pričesti "Uzmi kruh...", a Luka Gudelj je otpjevao "Kad prevalim gore...". Na kraju svetog misnog slavlja, cijela je crkva otpjevala: "Majka me rodila".

Željka Valentinčić

 

Općina Zmijavci

Općina Zmijavci
21266 Zmijavci
Ulica Domovinskog rata 161

Tel.: 021 840 588
Fax: 021 840 177

e-mail: opcina.zmijavci@st.t-com.hr

OIB: 79161451240

Broj stanovnika: 2100

Površina: 13,82 km2

Načelnik: Miroslav Karoglan (HDZ)

Statistika

Posjete Sadržajima : 86406

Imenik

Informacije » 988
Centar za obavješćivanje » 985
Autobusni kolodvor Imotski » 841-268
Dom zdravlja » 671-100
Ljekarna » 841-127
HEP » 841-400
Veterinarska stanica » 841-405
Općina Zmijavci » 840-588 i 840-177
Policija Imotski » 841-124
Vatrogasci » 93
Osnovna škola Zmijavci » 840-163
Župni ured Zmijavci » 840-148
Pošta Zmijavci » 840-004
Pošta Zmijavci - fax » 840-442
Školska ordinacija » 841-988

Nalazite se ovdje: Početna List Zmijavci