Općina Zmijavci

Crkve u mjestu

Pomoćnik župnika u Podbablju fra Ante Majić 6. veljače 1748. krstio je dijete u kapeli sv. Ante u Zmijavcima. To bi bio prvi spomen jedne bogomolje u tom selu. Vjerojatno je ta manja suhozidina bila na istom mjestu, gdje je sadašnja crkva Svih Svetih. Makarski biskup Stjepan Blašković 1733. u prvom pohodu župama Imotske krajine, na više mjesta naređuje da se naprave crkve »u klaku«, što upućuje da je ono malo bogomolja rađeno kao suhozidine. 1762. godinu mogli bismo uzeti kao gradnju prve crkve Svih Svetih u Zmijavcima.

 

Župska crkva Svih svetih

Fra Andrija Šabić, domorodac, bio je župnik u rodnoj župi od 1818-1832. Našao je u Zmijavcima staru crkvu Svih Svetih. Želio je napraviti svojim Zmijavcima pristojniji Božji hram. Ne znamo je li staru crkvu povećao i popravio, ili je novu sagradio. lz postavljenog natpisa nad ulaznim vratima može se zaključiti da je zidao novu crkvu. Natpis glasi:

»GODINE GOSPODNJE 1821. OVAJ HRAM NA ČAST SVIH SVETIH FRA ANDRIJA ŠABIĆ ŽUPNIK S 8 OBITELJI SVOGA SELA I SA SVOJIM VLASTITIM NOVCEM I RADOM SAGRADI.«

Župu Runovići 1892 preuzeo je agilni, neumorni radnik, neslomljivi karakter, fra Ante Rako iz Prološca. Jedino ovakav beskompromisan čovjek, mogao se odvažiti na gradnju nove crkve u Zmijavcima. Mogao se uzdati u se i jedino u pomoć Zmijavčana. Crkvu je pokrio i u njoj rekao misu na Božić 1895. god.
Dug je trebalo vratiti. Imao je dosta prijatelja pa su mu u nevolji pomogli.Područna crkva Sv. Josipa

Ujedinjenje zmijavačke župe i zahtjevi pastorala potakli su fra Rafaela Begića, župnika na izgradnju nove crkve u Zmijavcima koja se gradi na istočnoj strani groblja, s desne strane ulaznih vrata. Kamen temeljac položio je 19. ožujka 1990. god. provincijal dr. fra Širnun Šipić uz prisustvo fra Nedjeljka Šabića, fra Vjeke Vrčića, fra Vinka Prlića, fra Luke Livaje, fra Ante Anića i fra Josipa Čerleka. Nacrt je izradio ing. arh. Ante Tonković Ćapin, izradivši i nacrt za groblje.

Veličina joj je 16 x 13 m. Visina krova je 10 m. Zvonik je visok 17,17 m s križem na vrhu visine 2 m. Veliko zvono, težine 319 kg darovao je Mijo Kasalo pok. Josipa i njegov sin Josip. Najveća zasluga za gradnju groblja, kao i crkve, uz župnika fra Rafaela Begića, pripada dr. Milanu Milasu, liječniku internisti. Uz njih mnogo su doprinijeli svojim radom još neki župljani. Dipl. arh. Ante Tonković besplatno je izradio projekt groblja i crkve. Svakim danom na crkvi je radilo po petnaestak dobrovoljaca pod nadzorom Luke Lončara Pižića, lvana Zovke Marijanova i Bože Milasa. Brigu oko nabavke materijala i osiguranja novčanih sredstava vodili su župnik fra Rafael Begić i dr Milan Milas. Značajnu novčanu pomoć dao je mještanin fra Nedjeljko Šabić. Kada se blagoslovilo groblje darovao je prvo zvono. Taj Zmijavčanin svojim novčanim doprinosom mnogo je zadužio svoju rodnu župu, pomažući uređenje ponutrice crkve Svih Svetih i dvorišta oko nje.

O gradnji zmijavačke crkve Svih Svetih
iz knjige: "Život i običaji u Imockoj krajini" fra Silvestra Kutleše

Sada se dovezaše i Zmijavčani nove crkve. Stara crkvica Svi sveti nije više odgovarala ni vrimenu ni narodu. Runovićka nova crkva svojom lipotom i veličinom kopala je oči Zmijavčanim. Često su se dogovarali, ali u crkvu ne krenuše, dok župnik, p.o.pra Ante Rako, ne priuze stvar u svoje ruke. To je bilo 1895. godine, i to na Litnicu. 0. Rako župnik, Marijan Šumelj glavar, i sve redom kućne starešine iz Zmijavaca dogovore se ovako:

1. Najprvo, da nam ne smeta, srušićemo staru crkvu i njezin materijal upotrebit u novu.
2. Nova crkva u Zmijavcim ne smi biti manja od runovićke, a kres kamena mora biti viniji od runovićkoga.
3. Svaka će kuća u Zmijavcim dati dvojstruko nadnica i dvojstruko novca, daklen dupio više od Runovićana. Novce će kupiti župnik i glavar o vagi, a dotle neka seljani sami rade i grade.
4. Na koncu diže se glavar i prid cilim zborom obeća svojom kesom jednu ćošu podignuti (četvrti dijo od cile crkve).

Prve godine ima je puk volje, i radilo se i davalo. Malo je ko izosta, a da nije obećanje izvršijo. Samo glavar nije. On je uvik govorijo: "Kad svi kalaju, ja ću privatit!". Zbilja kalaše svi druge godine, ma glavar je i prve i druge. A crkva jedva napola gotova. Sve pade župniku na leđa. Župnik se nade u nevoiji. Staru srušijo, nove nije namistijo. Naredi, da se kupe milodari po ciloj župi za novu crkvu u Zmijavcim. Prodade nikoliko komada crkovne zemlje i tako posuši crkvu. Ništo je i općina pomogla.

Pokojni je pra Ante pripovida: bilo je puno noćiju, ne samo da nisam spava, nego sam od muke plaka u svojoj postelji! Bilo, kako bilo, crkva je nova sagrađena, posušena i jedan otar namišćen. Zvonik je bijo na crkvi, sličan runovićkorn, samo što je zmijavački u počelu slabo utvrđen i nazad dvi godine mora se baciti i novi podignuti. Isto za tri zvona.

 

Općina Zmijavci

Općina Zmijavci
21266 Zmijavci
Ulica Domovinskog rata 161

Tel.: 021 840 588
Fax: 021 840 177

e-mail: opcina.zmijavci@st.t-com.hr

OIB: 79161451240

Broj stanovnika: 2100

Površina: 13,82 km2

Načelnik: Miroslav Karoglan (HDZ)

Statistika

Posjete Sadržajima : 86412

Imenik

Informacije » 988
Centar za obavješćivanje » 985
Autobusni kolodvor Imotski » 841-268
Dom zdravlja » 671-100
Ljekarna » 841-127
HEP » 841-400
Veterinarska stanica » 841-405
Općina Zmijavci » 840-588 i 840-177
Policija Imotski » 841-124
Vatrogasci » 93
Osnovna škola Zmijavci » 840-163
Župni ured Zmijavci » 840-148
Pošta Zmijavci » 840-004
Pošta Zmijavci - fax » 840-442
Školska ordinacija » 841-988

Nalazite se ovdje: Početna Crkve